Gelderland
We beginnen met een koffie bezoek aan Buurtzorg Team Lobith omdat we altijd geleerd hebben dat daar de Rijn Nederland binnen stroomt.
We vervolgen onze weg naar Buurtzorg Team Gorssel waar we ontvangen worden door Nathalie en Nicole die ons wat achtergrond informatie geven over het werken in een stadje waar meer rollators te vinden zijn dan kinderwagens. Er wonen veel vermogende ouderen en de voorzieningen zijn uitstekend ingericht op de oude dag.
We bezoeken het echtpaar Hoetink die groot geworden zijn in Gelderland en een sterke liefde voor de natuur koesteren. Hun motto is: “Als niets nog zeker is, is alles nog mogelijk.”
Ook Josette en Kees houden van het buitenleven. Ze hebben een prachtige tuin en geven ons graag een rondleiding. Ze vertellen hoe het hun dagen invulling geeft en rust en hoe fijn het is gezonde dingen uit eigen tuin te eten. Dat alles met het klimmen der jaren moeilijker gaat baart hen nog geen grote zorgen.
We besluiten onze week Gelderland in Velp waar specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet een boekenfeestje geeft. Haar boek met de titel 'Vitaal ouder worden is zo gek nog niet' is net verschenen. Ze heeft het met 170 ouderen en 60 medische collega's samengesteld. Het is een complete gezondheidsgids over allerlei thema's en onderwerpen die om de hoek komen als de jaren gaan tellen. Het boek gaat dus precies in op de vraag waar wij in deze lentetour mee bezig zijn: hoe wordt je nu zo goed mogelijk oud?
We spreken Ester zelf en talloze ouderen die bij het boekenfeestje aanwezig zijn. In Gelderland leren we dat het oog hebben voor alles wat groeit en bloeit rust geeft en helpt om de oude dag goed door te komen. En als het werken in de tuin niet meer gaat, geniet dan van wat je nog wel kan en laat de natuur zijn gang gaan. Dat alle preventie begint bij kennis, want als je weet hoe je eigen lichaam functioneert en hoe klachten ontstaan, dat kun je makkelijker naar oplossingen zoeken.
En de wijkverpleging kan een grote rol spelen in het geven van deze gezondheidsinformatie!